dimecres, 5 de març del 2014

Posidó

Posidó és el déu del mar, que regna sobre tots els medis aquàtics, és fill de Cronos i Rea i un dels germans de Zeus. Estava casat amb la nereida Anfitrite. Encara que era un dels déus més poderoso, Posidó no va acceptar que Zeus fos el sobirà de tots el déus i, una vegada, va arribar a conspirar contra ell amb l'ajuda d'Hera i Atenea, per intentar enderrocar-lo. Però no ho varen aconseguir, ja que la nereida Tetis va ajudar a Zeus enviant al gegant de 100 braços Briareu a l'Olimp per sofocar la rebel·lió d'aquests déus. Aquest déu es sol representar amb un trident, la seva arma.
El retorn de Neptú, J.S. Copley

Un dels molts mites de Posidó és amb la deessa Atenea. Quan varen fundar Atenes, la població va decidir que volien posar-li el nom d'un déu a la ciutat i va ser quan Posidó i Atenea van ser candidats a fer-ho. Tots dos van acordar que farian un regal als atenesos i que aquest triarien el que prederissin. D'aquesta manera, el déu del mar va colpejar el terra amb el seu trident i va apareixer una font que els donaria aigua per beure i pels seus cultius, mentre que Atenea el va oferir una olivera. Així doncs, els atenesos va elegir l'olivera perquè els donava fusta, oli i aliment, fent així patrona de la ciutat a Atenea. 

Posidó va participar durant un any, juntament amb Apol·lo, en la construcció de la muralla de Troia. Laomedont les va prometre una recompensa però no ho va fer i, davant això, Posidó va enviar un monstre maritim que va atacar a la ciutat, que més tard va ser vençut per Hèracles, i des d'aquell moment, el déu del mar, va tenir sentir d'odi cap als troians. Per aquest motiu va intervenir en la guerra a favor dels aqueus. No obstant això, després de la guerra tampoc els grecs es van lliurar de la seva ira perquè va matar a Ajax, fill d'Oileo, que havia tacat el santuari troià d'Atenea forçant allà la princesa Cassandra.

El déu del mar era practicament com el seu germà en el tema de l'amor i una de les moltes víctimes de Posidó va ser Medusa, una de les tres Gorgones. Aquesta, al principi era una dona molt bella i va ser quan el déu es va enamorar d'ella i la va forçat en una santuari d'Atenea. La deessa, al veure això, es va enfadar tant que va castigar a Medusa omplint-li el cap de serps i la va convertir en un monstre i Posidó la va deixar. Temps després, Perseu, en un dels seus viatjes, va matar a Medusa tallant-li el cap i de la sang d'aquesta van sorgir els suposats fills de Posidó: Crisaor i Pegàs, el cavall alat.

No tots els fills de Posidó van ser humans. Posidó va perseguir una vegada a Deméter i aquesta va rebutjar-lo, transformant-se en una egua per poder amagar-se en un ramat de cavalls, però Posidó es va convertir en un semental i la va raptar. D'aquesta unió va néixer un cavall, Arió, que tenia el do de la paraula. També és el seu descendent el Vellocí d'Or, que neix de la relació de Posidó amb Teófane, després de convertir-la en una ovella i transformar-se elll en un moltó.


Informació: Enllaç i Enllaç



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada