dissabte, 1 de març del 2014

Cosmogonia: Els inicis de l'univers i els deus. (I)

 En els inicis, el món va ser format per una serie de deus fins arribar a Zeus i la seva generació. 

 La Teogonia, l'origen del món i l'univers, relatada per Hesíode, un poeta grec, comença amb Caos (el desordre de totes les coses). De Caos neixen Nix (la nit), Érebos i Eros (representacions de l'amor) i Gea (la terra). De la unió de Érebos i Nix sorgeixen Éter i Dia, de Gea sorgeixen Uranos (el cel), les Muntanyes i el Mar.

 Després de la unió de Gea amb el seu fill Uranos neix la primera generació dels seus fills: Els Titans. dotze en total: Oceà, Crio, Hiperión, Japeto, Ceo, Cronos, Tetis, Tea, Temis, Febe, Rea i Mnennósine.
 Les dos darreres generacions de fills varen ser els Cíclops (d'un sol ull): Brantes, Estéropes i Arges, i els Hecatónquirs (de cen braços i cincuanta caps): Loto, Giges i Brianeu. 

 Urano, no va aceptar a les dos darreres generacions des seus fills per por que aquestos l'hi llevessin el seu
poder i els va tancar al Tàrtar, dins Gea. Gea, en contra de tot aixó, va demanar ajuda als Titans, però l'únic que s'hi va oferir va ser Cronos, ja que odiava al seu pare, Urano. D'aquesta manera, Gea li va donar una falç a Cronos i aquest li va tallar els genitals al seu pare Urano i els va llançar al mar.De l'escuma del mar i els genials d'Urano va sorgir Afrodita (deessa de l'Amor i la bellessa). De la seva sang varen neixer els Gegants, les Melies (representants de la lluita i violencia) y les Erinies ( Les furies romanes).

  Després de tot aixó, Cronos  destrona el seu pare i esdevé el deu principal.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada