dijous, 6 de març del 2014

Hermes

Hermes és fill de Zeus i de la ninfa Maia. Tenia moltes funcions, com missatger dels déus, guia de les ànimes dels morts al infern, era simbol de la prosperitat entre els humans i protector dels viatgers, mercaders i lladres. Era un déu enginyós, destre i astut, amb aspecte de jove amb una barret alat i unes sandàlies també alades, que li donaven la increible capacitat de volar. A la mà portava una vara que li servia per fer màgia o per hipnotitzar a la gent.
Hermes lligant-se les sandàlies, François Rude
Després del seu naixement, Hermes va inventar un instrument muscial, la lira, tensant cordes sobre la closca d'una tortuga. Aquella mateixa nit, va robar 15 de les vaques d'Apol·lo i les va portar al Peloponès, sense deixar cap rastre, i va sacrificar dues d'elles per donar-se-les als déus. Mentres tant, Apol·lo el va buscar i el va trobar, gràcies a un pastor que va veure al bebé, i Hermes, davant aquesta traició, el va convertir en basall dels déus. Hermes afirna no haver robat el bestiar d'Apol·lo, però van anar a parlar amb Zeus i van arribar a l'acord de fer un intercanvi: Hermes es quedava amb el bestiar d'Apol·lo i ella amb la lira que va inventar el nen.

Com tots els déus, Hermes també va tenir molts de romanços: de la relación amb una nimfa va tenir al seu descendent, el déu Pan; va tenir també un romanç amb Afrodita del qual va néixer el bell Hermafrodito, que després va adquirir trets femenins i, entre altres, Apenosien, que al principi era massa ràìda per a ell però que al final va ser superada després d'ahver escapat una vegada.

Hermes va ajudar a molts déus, ja que aquestos, d'una forma o d'una altra, necessitaven l'ajuda d'aquest. Per això, quan la nimfa Io, una de les amants de Zeus, va ser atrapada per Hera i vigilada pel gegant de cent ulls, Argos Panoptes, el déu del cel va ordenar a Hermes que la rescatés i ho va fer dormint al gengat amb histìories i cançons, tallant-li el cap, llavors, amb una espasa amb forma de mitja lluna. Els ulls del gengat van ser posats a la cua del paó, símbol de la deessa Hera. 
El déu missatger també va ajudar a Perseu a matar a la gorgona Medusa, donant-li les seves sandàlies alades i la falç de Zeus i, guiant-lo a l'infern.

Informació: Enllaç i Enllaç

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada