dimarts, 4 de març del 2014

La infantesa d'Èdip

Èdip, del grec Οἰδίπους (amb els peus lligats, inflats), fou un famós heroi grec mitològic representat per diversos autors com Homero a la seva obra La Odisea, o Sófocles, que va fer de la vida d'Èdip tres llibres: Edipo Rei, Edipo en Colono i Antígona. Aquest heroi té una infantesa molt interessant i plena d’aventures (per variar).
El rei de Tebes, Lai, i Jocasta, germana de Creont i filla de Meneceu, es varen casar convertint a aquesta en la reina de Tebes. Així doncs, després de contraure matrimoni, Lai va anar a consultar l’oracle i aquest li va donar la noticia que, més endavant, crearia la història d’Èdip: el seu fill causaria la seva mort i, a més, es casaria amb la seva pròpia mare. Després d’aquesta alarmant notícia, Lai va decidir que l’oracle no es compliria i que no tindria cap fill amb la seva dona.
Però ningú havia impedit que es compleixin les prediccions de l’oracle, i aquesta no anava a ser la primera volta. Llavors, una nit que Lai havia begut molt i no es trobava capaç  de controlar els seus actes, va tenir relacions sexuals amb la seva dona i, com bé havia predit l’oracle, van tenir un fill.
Davant la catastròfica noticia, el pare va lligar els peus de la criatura a un arbre del mont Ciceró i el va abandonar, creient així que es lliuraria del destí, però no. El destí va seguir fent el seu treball i un pastor que passava pel mont va veure al nen i el va agafar posant-li el nom d’Èdip i entregant-lo als reis de Corint, -Polibi i Merope- que no podien tenir fills.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada