dijous, 20 de març del 2014

De passeig amb cotxe


Són moltes les marques de cotxe, als noms de les quals trobem referents clàssics; així com el Renault Clio, que fa referència a la musa de la història i de la poesia heroica (en grec Κλειώ) i que significa "fama", així, dota al automovil de celebritat, potència i seguritat.
A més, la marca alemanya Audi pren l'imperatiu del verb audio. Sembla ser que un dels socis de l'empresa inicial amb cognom Horch (que significa en espanyol "escolta") va perdre la postedad de posar el seu cognom a una nova companyia resultant, de manera que es va decantar pel seu equivalent en llatí.
Un altre exemple n'és la marca italiana Fiat, resulta de l'acrònim "Fabbrica Italiana Automobili Torino", però, a més, fa coincidir intencionadament les sigles amb el present de subjuntiu del verb fio, que ens recorda l'expressió bíblica: fiat lux ("que es faci la llum").
Una cosa semblant, però amb la primera lletra de l'abecedari grec, passa amb una altra companyia italiana com Alfa Romeo (Anonima Lombardo Fabbrica Automobili) a la qual posteriorment s'afegeix el cognom del seu propietari.
Per altra banda, la firma sueca Volvo (ara propietat de Renault) pren el seu nom del verb llatí homònim que significa "donar voltes", mentre que una altre filial de la marca francesa, Dacia, fa referència a la província romana corresponent a l'actual Romania.
I la filial txeca de Volkswagen, Skoda es decanta per posar noms romans de dona a alguns dels seus models com Felicia, Fabia, Octavia...

Així podem veure que en l'àmbit automovilístic són molts els exemples, però a més el viatge no ha acabat, CONTINUARÀ...

1 comentari: