divendres, 7 de març del 2014

Artemis

Artemis, Diana, és filla de Zeus i Leto i germana d'Apol·lo. És la deesa de la caça i protectora de la juventut, noies, dels animals i dels boscos i descataca per ser verge i odiar als homes. També l'anomenen la deesa de la Lluna. Per temor a Hera, van anar a parar a Delos, on allà va ser possible que la seva mare els donés a llum.


Es representada com una doncella vestida amb una túnica curta, du un arc i unes fletxes, i es acompanyada a vegades d'un cèrvol o d'un gos de caça. Aquet darrer simbolisme representa el mite de Acteó.
Aquet noi, nét de Cadme passetjava amb els seus companys caçadors i els seus gossos quan de sobte es trobà a la deeesa nua que es dispossava a banyar-se en el riu. Les ses nimfes la varen tapar com van poder però la deesa Artemis, ja empipada, va esquitjar aigua Acteó; fet que provocà que aquet es convertís en un cèrvol. Va ser llavors quan el caçador paradogicament és ara el caçat. Els seus gossos el van començar a perseguir fins matar-lo. Hera no va estar d'acord amb tal extrem de ventança per part d'Artemis, que fins que no el va veure mort no va estar tranquila, ja que era el primer home que la veia nua i verge com era es consideraba una aberració.

Altra historieta narra que Euristeo va manar a Heracles matar a un cérvol de cornamenta d'or. Tots dos bessons, Apol·lo i Artemis es sentiren insultats i Heracles, en la seva defensa, alegà que havia estat un mandat.
Sempre està acompanyada d'animals i de les seves nimfes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada