dimecres, 5 de març del 2014

El retorn d'Èdip a Tebes

Després de morir el rei de Tebes, Creont, el germà de la seva dona, va pujar al tron i va ocupar el lloc del monarca.
Juno va enviar a Tebes un monstre mitològic conegut com l'Esfinx, castigant al poble per diverses ofenses i impietats, com per exemple les relacions homosexuals que tenia Creont. Aquesta no permetia sortir ni entrar a cap persona que no encertés la seva endevinalla, i qui no l’encertava moria. L’enigma deia així:
"Quin és l'animal que al matí té quatre peus, al migdia en té dos i a la tarda tres?".
El rei, veient que cada vegada moria més gent intentant sortir i entrar, va oferir el seu tro i la seva esposa a qui fos capaç d’endevinar l’enigma.
Aquí és on té lloc el nostre personatge principal una altra vegada. Èdip arriba a Tebes i es troba amb l’Esfinx i aquesta li proposa endevinar el seu enigma, el qual Èdip encerta contestant que és l’home, ja que, al principi de la seva vida, camina a gates, a l’etapa adulta amb dos peus, i quan es fa vell i està a punt de morir, necessita un bastó per poder caminar.
Així doncs, l’Esfinx va deixar passar a Èdip i després es va suïcidar, deixant al regne lliure del malefici. Com bé havia promés Creont, Èdip va ser anomenat rei de Tebes i es va casar amb Jocasta -ignorant que aquesta fos la seva mare-.
Sense donar-se conta, fugint del que creia que era el seu regne, el jove va complir el seu oracle i va tenir quatre fills amb Jocasta: Eteòcles, Polinices, Antígona i Ismene.
Uns anys després del casament, els deus varen decidir llançar una terrible pesta que gairebé estava acabant amb el país. Èdip, sense saber que fer, va anar a Delfos i Apol·lo li va dir que només es lliurarien de la pesta si es trobava a l’assassí de Lai, que encara estava a Tebes.
Llavors el rei, ple d’ignorància, fa tot el possible per trobar a l’home que va matar a l’antic rei, fins que l’endeví Tiresias li conta l’horrible veritat sobre el seu passat: ell era l’assassí de Lai, que era el seu pare, i després de vèncer a l’Esfinx, s’havia casat amb la seva mare. Jocasta, després de la terrible notícia, decideix suïcidar-se i Èdip s’arrenca els ulls per tal de no veure els crims que havia fet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada