divendres, 7 de març del 2014

Demèter

Demèter és filla dels titans Cronos i Rea i deessa de la terra, l'agricultura i els cereals, sent una de les deesses gregues més importants. Demèter es representa pujada a un carro i amb imatges de la collita, envoltada de flors, fruita i blat i, qüasi mai, és representada amb un dels seus amants, si no amb la seva filla Persèfone, sent el mite més important d'aquesta deessa.

Persèfone era filla de Demèter i Zeus i , quan aquesta estava recollint flors per el camp, Hades va apareixer i se la va protar a l'infern per ser la seva dona. Quan la seva mare es va adonar del rapte de Persèfone, va començar a buscar-la. Vagant per tots llocs es va trobar a Hècate, que havia sentit els crits de terror de la jove i va portar a Demèter fins a Helios, el déu del sol, ja que podia veure tot el que passava a terra. Aquest li va dir a la dona que la seva filla es trobava en el món dels morts (encara que la versió que ens dona Ovidi diu que la notícia la va donar la nimfa Aretusa).
Estàtua romana de Demèter, s. III Museo del Padro, Madrid
Demèter, quan va escoltar això, va sentir-se tan mal que va portar la sequera i la fam a tothom i no va tornar a l'Olimp. La dona, solitaria i amb aspecte humà, estava asseguda prop d'un pou a Eleusis quan les filles del rei Céleo i la reina Mataneira es van acostar a agafar aigua. En aquell moment, Demèter va dir-lis que uns lladres li havien robat tot el que tenia i les joves la van portar a casa, on va sanar a Demofó, el príncep que acabava de néixer. D'aques manera, la deessa va decidir fer el nen immortal, embolicant-lo amb ambrosia pel dia i posant-li davant el foc a la nit, però Metaneire la va sorprendre fent això i així va haver de revelar la seva veritable identitat. Així va ser com va ordenar als reis a que construissin un santuari en honor a la deessa.
La deessa es va quedar durant un any en el seu nou temple, evitant el contacte amb els altres déus, i com és sabut, res no va créixer a la terra durant aquest temps. Quan Zeus es va a adonar d'això va enviar a Iris per a que parlés amb Demèter i arreglar-ho tot, però va ser dificil de fer-la canviar d'opinió. No es podia fer res per recuperar a Persèfone i el déu missatger, Hermes, va haver d'acudir al seu rescat, però hi va haver una complicació, ja que d'acord amb una antiga profecia del destí qualsevol persona que hagués menjat alguna cosa a l'infern s'hauria de quedar allà per sempre. Hades ho sabia i havia obligat a Persèfone a prendre una magrana.
Finalment, van aconseguir fer un pacte i Zeus va decidir que Persèfone hauria d'estar part de l'any amb la seva mare i l'altra part amb Hades. Quan estigués amb Demèter, el gra creixeria i maduraria, i quan estigués amb Hades, la terra romandria estèril. El principi del període de Persèfone sobre la terra estava associat a la tardor i durava fins al començament de l'estiu, des de la sembra fins a la recol·lecció . Durant el període que passava a l'infern, els mesos de calor feien que la terra romangués estèril. Així doncs, Persèfone estava amb Hades durant els mesos de la tardo i de l'hivern i amb la seva mare en els mesos de l'estiu i la primavera. Així és com aquest mite explica el pas de les estacions.

Informació: Enllaç

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada