dimarts, 4 de març del 2014

Cosmogonia: Origen de l'univers i els deus (III)


 El mite de la successió relata que, essent Cronos el déu principal, regnant l'univers i els éssers inmortals, es casa amb Rea i junts formen la nova generació de deus, que són sis:  Hestia, Démeter, Hera, Hades, Posidó i Zeus. 

 Però els oracles anuncien a Cronos que un fill seu el destronarà i li llevarà tot el poder, així que a mesura que van naixent els fills, ell els devora, així ningún fill séu viuria. Però Rea, desesperada, no va deixar que Cronos es menjés el seu ultim fill, Zeus, i va substituir-lo per una pedra embolicada i se la va menjar.

 D'aquesta manera Zeus va ser enviat a l'illa de Creta ón va criar-se amb ajuda de la Cabra Amaltea i unes ninfes. Quan Zeus es adult, fa veure a Cronos una beguda amb la qual vomitarà tots els deus germans i a més la pedra, que cau a Delfos i es coneguda com el "melic del món".

Així, Zeus va lluitar contra el seu pare Cronos i els seus germans els Titans en una guerra anomenada Titanomàquia, que dura deu anys. També Zeus lluita en la guerra anomenada Gigantomàquia, una guerra de gegants que sorgeixen de la sang de Cronos.

 Zeus aconsegueix el tron i tanca els Titans al Tàrtar. Els Cíclops regalen a Zeus el llampec, el séu símbol, i esdevé deu del cel i de l'Olimp. També va repartir el poder del Mar a Posidó i el poder del inframón dels morts a Hades, els seus germans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada