dilluns, 10 de març del 2014

Jàson

Jàson fou un heroi de la mitologia grega, cap dels argonautes i espós de Medea. El seu pare fou Èson, rei d'Iolcos, i Polimeda, la seva dona. El seu pare fou rei fins que el seu germanastre Pèlies el va destronar. Una altra versió diu que Èson li va confiar el tron a Pèlies fins que Jàson arribi a la majoria d’edat.



Jàson fou educat pel centaure Quiró. Quan va complir els 20 anys, es va dirigir a Iolcos per recuperar el tron. Vestia d'una forma estranya: portava pell de pantera, dues llances i només portava una sabata. Pèlies, quan el va veure, es va espantar recordant les paraules d’un oracle que li va dir que havia d'anar amb compte amb l'home que només portés una sabata. Pèlies va decidir enviar-lo a complir una dificil missió: viatjar a la Còlquida per trobar el el Velló d'Or.



Aleshores Jàson va fer construir una nau que, en honor del seu constructor Argos, es va dir Argo. Quan va estar feta, i seguint l'ordre rebuda de Pèlies, Jàson va emprendre-hi l'aventura d'anar a cercar el velló d'or, empresa en la qual li van acompanyar cinquanta-cinc herois, coneguts amb el nom d'argonautes (mariners de l'Argo), entre els quals es trobaven Orfeu, Peleu, Teseu, Hèracles, Laertes, Atalanta (l’unica dona de l’expedició) i molts altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada