dilluns, 31 de març del 2014

Clàssics als llibres: Harry Potter

M'ha agradat l'entrada de n'Alba, així que jo també m'uniré. Aqui tenim una altra entrada sobre clàssics en els llibres, aquesta vegada en una saga que segurament tots coneixem bé.



Als llibres i les pel·lícules de Harry Potter apareixen moltes referències a la mitologia grega i romana, per exemple:

-Remus Lupin: El seu nom és una referència a Ròmul i Rem, els fundadors de Roma que varen ser criats per una lloba (una possible referència també al fet que Lupin es pugui transformar en home llop). A més, en el llibre Les Relíquies de la Mort, en el programa de radio “Potter Watch” utilitza el pseudònim Romulus.

-Sirius Black: El nom Sirius és una allusió a la constel·lació Canis Major (“El Gran Gos”). A més, Sirius es pot convertir en un gran gos negre.

-Fluffy, el gos de tres caps que apareix al primer llibre, és una al·lusió a Cerberus, el mateix gos de tres caps que vigilava l’inframon. A la mitologia grega, l’heroi Orfeu adormeix a Cerberus tocant una lira, el mateix que va fer Voldemort/Prof. Quirrell per adormir a Fluffy.

Hagrid també esmenta que va comprar a Fluffy d’un home grec.

-Hermione Granger: El seu nom fa referència a Hermione, filla única de Menelau rei d’Esparta i Helena de Troia a la mitologia grega.

-Minerva McGonagall: El nom de la professora Minerva McGonagall fa referència a Minerva, deessa romana de la saviesa. Normalment se li representa amb un mussol, una possible referència a l’ús de mussols al món de Harry Potter.

-Hermes: Parlant de mussols, el mussol de Percy Weasley s’anomena Hermes. Percy utilitza el seu mussol per enviar correu, una referència al fet que Hermes era el missatger dels déus olímpics.

-Basilisc: El basilisc era una serp gegant que va aparèixer al segon llibre de Harry Potter, La Cambra Secreta. El seu nom prové del grec βασιλίσκος (“petit rei”, encara que el basilisc que apareix a Harry Potter no era petit). Se li considera el rei de les serps, i es diu que pot matar a qualsevol ésser viu amb una mirada.

Encara que el basilisc que apareix al món de Harry Potter és un ésser mitològic, existeix una espècie de sargantana anomenada basilisc comú que es troba a prop dels rius de les selves d’Amèrica del Sud i Central. Se li anomena també Sargantana de Jesucrist perquè és capaç de córrer sobre la superfície de l’aigua.


I aquests son tots els referents classics que conec de Harry Potter. Si en trobo més, els afegiré. Valete, amici!

1 comentari: