dijous, 20 de febrer del 2014

Més sobre Teseu

Un retrat d'Ariadna. Font
De tornada a Atenes, van desembarcar a una illa anomenada Naxos (abans Dia), on va deixar a Ariadna dormint i va tornar a embarcar.  El motiu d'aquest acte és un misteri. Algunes versions parlen sobre una amant o de la controvèrsia que significaria Ariadna a Atenes. A més, una altra teoria afirma que Dionís aparegué en un somni de Teseu amenaçant-lo i li exigia deixar-la. Fos com fos, Teseu va rompre la seva promesa i l'abandonà a l'illa.

Hipòlit, el fill de Teseu amb l'amazona Hipòlita. Font
Teseu va oblidar canviar les veles negres del vaixell, i en veure-les, Egeu va llançar-se al mar creient que el seu fill havia mort. Al mar que és llançà Egeu va rebre el seu nom. Des d'aquell moment, Teseu va convertir-se en rei d'Atenes i més endavant es casaria amb Fedra, la germana d'Ariadna i amb la qual tindria dos fills: Acamant i Demofont. Però abans de casar-se amb ella, Teseu va participar en una expedició amb Hèracles i va segrestar a l'amazona Hipòlita. La resta d'amazones atacaren Atenes per tal de recuperar Hipòlita, però els atenesos les derrotaren. L'heroi va casar-se amb ella i va tenir un fill: Hipòlit.
Teseu raptant a Helena. Font
 I d'aquest fill va enamorar-se Fedra mentre estava casada amb Teseu. Hipòlit la va rebutjar i aquesta es va suïcidar, però abans va escriure una carta al seu marit en la que deia que era el seu fill el que estava enamorat d'ella. Teseu, enfadat per això, va ordenar a Posidó la mort d'Hipòlit.

Als cinquanta anys, Teseu va embarcar-se en una altra aventura amb el seu amic Pirítou. Tots dos raptaren a Helena quan només era una nena per tal de que Teseu es casés amb ella. La deixaren baix la custodia d'Etra i baixaren a l'Hades per a raptar a Persèfone, ja que volien que es casés amb Pirítou. Però allí es quedaren atrapats i Hèracles va haver de salvar-los. Hèracles només va aconseguir agafar a Teseu, que va tornar a Atenes.

Una volta en Atenes, va trobar que els germans d'Helena se l'havien emportat juntament amb Etra i que el tron ara estava ocupat per Menesteu. A causa d'això, va decidir exiliar-se a Esciró, on el rei, per enveja, va llançar-lo per un penya-segat. Les seves restes les va trobar Cimó, el qual les portà al temple d'Hefest, en Atenes. 


Les fonts de les quals està extreta tota la informació sobre Teseu són:
- ''Los mitos griegos, part 1'' de Robert Graves

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada