dilluns, 10 de febrer del 2014

El naixement de Teseu i el seu viatge cap a Atenes

Teseu, en grec Θησεύς, era fill de Egeu i Etra, tot i que en altres versions el seu pare va ser Poseidó havent abusat sexualment d'Etra en el temple d'Atenea.

Egeu, el rei d'Atenes, no havia tingut descendència amb cap de les seves dones (Mélite i Calcíope). Atemoritzat perquè els seus germans o nebots volguessin atacar-lo, va anar a consultar l'oracle de Delfos. Aquest va dir-li: ''No obris el teu odre fins que tornis a Atenes''. Egeu no va entendre el missatge, però Piteu, el rei de Trezen, si ho va entendre. El que preveia el oracle era que, si Egeu arribava a Atenes sense haver tingut cap relació sexual, la primera dona amb la que jagués tindria un fill seu. Així que, Piteu va emborratxar-lo per tal de que fecundés a la seva filla Etra i així el seu nét fos l'hereu d'Atenes.

Com que Egeu temia als seus nebots, ja que aquestos volien fer-se amb el tron, va decidir amagar l'espassa i les sandàlies del nen baix una roca fins que fos suficientment fort per agafar-les per si mateix. Per tant, Teseu va viure la seva infantessa a Trezen amb la seva mare i el seu avi. Quan arribà als desset any, Etra va contar-li el secret i aquest va aconseguir aixecar la pedra, posar-se les sabates i embeinar l'espassa. Després d'això, va començar el seu viatge cap a Atenes per tal d'ésser reconegut com a fill del rei. 

Durant aquest viatge, els primer en comprovar la força i la valentia de Teseu va ser Perifetes, el fill d'Hefest. Aquest es dedicava a matar als viatgers amb una enorme maça de bronze. Després d'acabar amb la vida de Perifetes, Teseu va quedar-se amb aquesta maça.

Després, Teseu va haver d'enfrentar-se a Sinis, descrit com un gegant amb una forma molt peculiar d'acabar amb la vida de les seves víctimes.  Doblegava dos pins, lligava les copes d'aquestos i posava un braç del seu enemic a cada costat per després amollar-lo i que el cos quedés estripat. Teseu va utilitzar aquesta tècnica per matar al propi Sinis. A més, va tenir una relació amb la seva filla Perigune, amb la qual va tenir al seu fill Melanip.
Més endavant, va topar-se amb Esciró, que feia als viatgers rentar-se els peus al mar per tal de tirar-los després i que una tortuga al servei d'Hades els devorés. Teseu va s'hi va negar i va ser ell qui llançà a Esciró al mar. El seus ossos van convertir-se en roca.

Continuant el seu viatge, també va enfrontar-se en un dol amb Cerció, el qual mai era vençut, però com era d'esperar, Teseu va vèncer-lo. Primer l'aixecà del terra i després el llançà contra ell  acabant amb la seva vida. Prop d'aquí vivia el bandit Procustes, que deformava els passatgers després de seduir-los, lligar-los al llit i torturar-los. Per exemple, als que eren més alts els cordava a un llit més petit i els tallava els peus. Teseu va matar-lo de la mateixa forma que ell ho feia amb les seves víctimes fins a, per acabar, tallar-li el cap. A més, també va acabar amb la vida de la filla de Tifó i Equidna: Fea.
Quan per fí va arribar a Atenes, va descobrir que el seu pare s'havia casat amb Medea, la que havia estat dona de Jason. D'aquest matrimoni va néixer Medo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada