dimecres, 21 de maig del 2014

Referents clàssics a "Els jocs de la fam".

Amb el primer que relacionem aquest llibre és amb la societat romana, i és que molts dels seus personatges tenen noms d'aquest estil (Cato, Seneca, Caesar, Castor, Pollux,…). Fins i tot el país en el qual es desenvolupa l'acció ho té: Panem, de “panem et circenses” (pa i circ). Però tota la història en si està basada en la societat romana, per exemple, els jocs, que estan relacionats amb els combats de gladiadors.





 Però a més, els que haurem llegit la segona part de la trilogia, "En flames", sabrem que en el Capitoli ( Un dels set pujols de Roma), quan fan grans banquets, els convidats després d'haver-se afartat de menjar i en deixar de tenir gana, beuen una beguda que els fa vomitar per fer lloc de nou al seu estómac i poder seguir menjant. Això ens semblarà una barbaritat, però aquest fet era una pràctica comuna entre els antics romans. Ells tenien una sala especial anomenada “vomitorium”, on es ficaven en la gola una ploma d'au per vomitar i així seguir menjant en els banquets.

Però els romans no són els únics que van influir en Suzanne Collins (autora) a l'hora d'escriure Els jocs de la fam; els grecs també ho van fer. La inspiració de la seva famosa trilogia li va venir a Suzanne mentre estava llegint el mite del minotaure. En ell s'explica com cada any una sèrie de joves eren manats a un laberint de la illa de Creta com a sacrifici per ser l'aliment del temible minotaure que vivia allí, fins que la vida d'aquest va acabar a les mans de l'heroi Teseu.

A més, la Cornucòpia que tant ajudava als nostres tributs oferint-los subministraments. la cornucopia fa referència a la banya de l'abundància. Segons el mite grec, la cabra Amaltea va criar a Zeus amb la seva llet. De nen, mentre jugava amb un dels seus rajos, Zeus li va trencar sense voler una banya. Per compensar a Amaltea, la banya trencada li va conferir poder perquè, a qui ho posseís, se li concedís tot el que desitgés.


Aquestes són les referències més importants de Els jocs de la fam cap a la cultura clàssica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada