diumenge, 5 d’octubre del 2014

El fi d'una saga.

Mark, Helen, Dru, Julian, Tavvy, i els bessons

Com molts ja sabreu, sóc fan incondicional de Caçadors d'Ombres, però la saga ja va acabar amb l'últim llibre publicat: Ciutat de Foc Celestial. Però, com tots els llibres d'aquesta saga, ens deixa més referents clàssics.
Al pròleg, es presenta a la familia Blackthorn, una familia en la que tots els fills tenen noms procedents dels romans i dels grecs: el nom complet del germà major es Mark Anthony Blackthorn, inspirat en Marc Antoni, el amant de Cleopatra; la segona, Helen, segurament es diu així per Helena de Troia; el tercer, i protagonista de la següent saga de la sèrie, Julian fa referència a Juli Cèsar; els bessons, Ty i Livvy, es nomenen Tiberius i Livia per l'emperador romà Tiberi i la seva esposa; la sisena filla dels Blackthorn, Dru, pot venir de tres Drusil·les diferents: Livia Drusil·la, mare de Tiberi, o de dues Julia Drusil·la, una germana i l'altra filla de Cal·lígula; per últim, el nadó, Tavvy, obté el seu nom per Octavi August.
Jonathan amb Phaesphoros i Clary amb Heosphoros
Quan la protagonista, Clary, decideix canviar d'espasa, Jace la porta a la millor tenda d'armes d'Idris: la fletxa de Diana, que s'anomena així per la propietària i, evidentment, fa referencia a la deesa. I en aquesta tenda, Diana Wayburn li dóna a Clary l'espasa Morgenstern, Heosphoros, la portadora de l'alba. Però aquesta espasa forma part d'una parella, que la completa Phaesphoros, la portadora de llum.
També descobrim una runa per protegirse del foc, que s'anomena pyr, del grec πυρος, que significa, obviament, foc.
Al regne dels dimonis, apareix un nou personatge, Asmodeus, un dels nou Prínceps dels Inferns, amant de Lilith, i s'esmenta als seus fills, que reben el nom dels asmodei (els de Asmodeus). Tot i que el nom realment no prové del grec ni del llatí, fa servir les seves arrels, ja que el seu origen es troba a la Biblia.
A més, al llibre, apareix la frase ut incepit fidelis sic permanet, que vol dir "el que comença lleial, roman lleial".
Per últim, coneixerem el nom d'una de les Germanes de Ferro: Cleophas. Aquest és un nom bíblic, pero totalment grec (κλεοπας).
Χαιρετε!

2 comentaris:

  1. Muy buena entrada, perfectamente redactada (y adelantada a mí) como siempre ;)

    ResponElimina
  2. Molt interessant! Espero que trobis aviat una altra saga tan productiva com aquesta pel que fa als referents clàssics.

    ResponElimina