dimecres, 5 de febrer del 2014

Antropogonía. Introducció.

L'antropogonía és el relat de caràcter mític-religiós que explica l'origen de l'ésser humà i, per extensió, de la seva cultura. Moltes civilitzacions antigues tenen el su propi mite antropogonic, però ens interesa el mite grec.
Existeixen molts mites relacionats amb l'origen del home, com el mite del tità Prometeu (els titans els veureu a la teogonía).
Un dels mites és el de Pelasgo, considerat pels grecs arcadis el primer home de la Terra que va donar-li el nom als pelasgos del Peloponès. Hi ha dues versions sobre el seu origen: per una part, es diu que era fill de Zeus i de Niobe; l'altra versió diu que Pelasgo va sorgir de la propia terra.
Després està el mite de Deucalió i Pirra. Ell, fill de Prometeu, i ella, filla de Epimeteu i de Pandora, varem fugir al mont Parnaso per salvar-se del diluvi que Zeus, furiós, va enviar. Quan el va parar, Deucalió i la seva esposa varen poder tornar a baixar a la terra, on no quedava ningú de la seva espècie. Van suplicar a la deesa Temis la regeneració de la seva raça i la deesa els va dir que llancessin darere d'ells els ossos de la seva mare, referint-se a la Terra. Deucalió i Pirra van llançar pedres i aquestes varen tomar forma: les llançades per Deucalió tenien forma d'home i les llançades per Pirra, forma de dona.
Per últim, estàn els mites de les edats del home i el mite de Prometeu, però veurem ambdós mites més endavant.
Χαιρετε!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada