dimarts, 26 d’agost del 2014

Adonaïs.

Percy B. Shelley
Adonis és conegut a la mitologia grega per la seva bellesa i per ser el fill del rei de Xipre, Cínires. Era tanta la seva bellesa que fins i tot la deesa Afrodita s'enamorà d'ell. I ja sabem, per tant, qual és l'ús més comú ara: aquest substantiu es fa servir per nomenar a un home bell.
John Keats
Però no és l'únic referent que ens ha deixat aquest personatge mitològic. En Death of a Salesman, de Arthur Miller, l'autor aludeix als seus fills com "adonis", mostrant la seva visió idealista. Giambattista Marino va elaborar un llarg i sensual poema, L'Adone, que va ser la transició a la literatura italiana del Manierisme al Barroc. I, a més, es fa servir aquest terme en astrologia com a asteroide hipotètic.
Pero el referent que vull destacar és el poema Adonaïs, de P.B. Shelley en honor a la mort de John Keats (els escrits del qual també contenen referents clàssics), extens poema de 495 línies en 55 estrofes compost la primavera de 1821. Per a qui tingui ànims de llegir-ho, us deix el poema original aquí i aquí en castellà.
Χαιρετε!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada